skip to Main Content

Ha a farmer eredetéről kezdünk beszélni, általában mindenki az 1800-as évek közepére gondol. Pedig nemrégiben több ezer éves perui sírokban is találtak olyan ruhadarab maradványokat, amelyek pamutból készültek, és bizonyíthatóan indigóval színezték őket. Persze ez nem jogosítja fel az amerikai filmeseket, hogy a legközelebbi inka tárgyú filmben az uralkodót koptatott Levisbe öltöztessék. Mára a farmer kiválasztása fontos kérdés lett a nők öltözködésében.

Egy kis farmer történelem

A mai farmer megjelenését inkább 1847-re datáljuk, és Levi Strauss nevéhez köthetjük. Strauss egy bajor család sarjaként döntött úgy, hogy szerencsét próbál Amerikában. Az alaszkai aranyláz bekövetkeztekor viszont otthagyta a családi szatócsboltot, és Nevadában próbált szerencsét. A rokonok egy rakomány sátorvászonnal indították útnak, de a szorgos aranyásóknak inkább strapabíró ruhára lett volna szükségük, mint sátorra. A találékony Strauss nem esett kétségbe, nadrágokat varratott az erős, bár kissé kényelmetlen viseletű anyagból. A kezdeti sikeren felbuzdulva, a család nagyban kezdte gyártani a munkásnadrágokat, és már családnevükkel is ellátták azokat.

Strauss később áttért egy Franciaországban gyártott, durva szövésű vászon anyagra, amelyet nagy előszeretettel viseltek az olasz Genova halászai. Ennek angol kiejtéséből eredeztethető a „jeans” kifejezés, a festéshez használt indigó színéből pedig a „blue” jelző. Később a tartósság érdekében szegecseket kezdtek használni, és dupla varrást alkalmaztak, valamint hátul bőrcímkével látták el. Ezek a jegyek később, már eredeti funkciójukat elvesztve, de megmaradtak az eredeti farmer védjegyeként.

Miért töretlen a farmer népszerűsége?

A fiatalok öltözködés világába a farmer az ötvenes években tört be, de nem a munka, hanem a lázadás, a konvenciók, a szabályok elleni tiltakozás szimbólumaként. Viselete hamar összefonódott a hasonló elveket hangoztató rockzene világával. Azután szép lassan az átlagpolgár ruhatárában is megjelent, és napjainkra szinte mindenki öltözködésében kihagyhatatlan ruhadarabot jelent, persze más-más hangsúllyal.

E rövid kis történeti összefoglaló után térjünk rá napjainkra, illetve arra, hogy egy farmer mennyit dobhat, vagy ronthat öltözködésünkön, megjelenésünkön.

Hogyan válasszunk farmert?

Ma már a farmer egy kitűnően kombinálható alapdarab a ruhatárunkban. Biztosan ti is álltatok töprengve, tanácstalanul a különböző méretű, derékmagasságú, koptatású farmerek előtt, és nem tudtatok választani. Straight, slim, skinny? Melyiket vegyem? Követezzen pár gondolat a vásárláshoz!

Legyen koptatott vagy egyszínű?

Tudni kell, hogy a koptatás bármely részén is van a nadrágnak, erősít. Ezt mindig figyelembe kell venni. Ezért is javaslom mindig alapdarabnak az egyszínű, sötétkék farmert, koptatás nélkül. Persze, ha alma alkatod van, akkor nyugodtan választhatsz például csípőnél koptatott farmert. Köztudott, hogy az almáknak általában keskeny a csípőjük, és nagyon jó lábuk van. Így ők bátran viselhetik az ilyen típusú farmereket. Körte alkatnak kifejezetten előnytelen, mivel a szélesebb csípőt hangsúlyozza.

Milyen legyen a zsebe?

A legelőnyösebb, ha a zseb ötszögletű, minél közelebb helyezkedik el a középvarráshoz és tenyér nagyságú. Ha nagyon a szélén helyezkednek el a zsebek, akkor optikailag széthúzzák a feneket. Ha a zseb „lecsúszott”, akkor a fenék is „lecsúszik”. A zseb nélküli, csík zsebű nadrágok szintén nagyítják optikailag a feneket.

Csípőnadrág vagy magas derék?

Minden testalkatnak a magas derekú farmert ajánlom. Valójában ezek a farmerek a normál derékmagasságra szabott nadrágok. Persze ez alól is van kivétel. Almáknak – alkatuknál fogva – a csípőfazon a legelőnyösebb.

Straight, slim, skinny?

Mit is jelentenek ezek? Angolul straight leg a hivatalos neve a klasszikus, egyenes szárú farmernak. Ez az egyik olyan szabás, ami szinte mindenkinek jól áll. Csípőn-fenéken szorosabb szabású, térdig kényelmesen követi a test vonalát, de nem túl szűk. Térdtől ugyanazt a szélességet hozza, innen az elnevezés is.

Az angol slim elnevezés eredeti jelentése karcsú, a test vonalát követő szabásvonalra utal. Az egyenes szárúnál jóval szűkebb a csípő-fenék-comb vonalon, és térd alatt körülbelül ugyanazt a szélességet viszi tovább. Általában rugalmas anyagból készül, mivel meglehetősen tapad. Szépen nyújtja az alakot, szinte minden típusnak ajánlom.

A skinny szó magyarul vékonyat jelent, eredetileg testalkatra használták. A legfontosabb különbség a slimhez képest, hogy a lábszárra-bokára is teljesen rásimul a szabás, kiadva ezzel viselője testkontúrját. Körte alkatnak nem ajánlom. A többi testalkat egyéni preferencia szerint viselheti.

Nálam az egyszínű slim darabok a nyerők, sötétkék, fekete és fehér színekben. Te tudod neked melyik neked a legelőnyösebb?

(Ezt a cikket az 50 fölött az élet blog számára írtam)

Back To Top