skip to Main Content

Az Ecotextil méterárut több mint 25 éve működő családi vállakozásunk. Most rendhagyó módon férjem elmélkedését osztom meg veletek az újrahasznosításról.

“Éljen az újrahasznosított! Vagy mégse? – különvélemény

Sokakat foglalkoztat mostanában legutóbbi anyagismereti workshopunkon mi is sokat beszéltünk róla, majd minden fórum vezető témája, a fenntarthatóság, újra hasznosíthatóság, környezettudatosság kérdése.
Nyilván elsősorban saját szakmánk, a textil- és ruhaipar szempontjából, azért is, mert az egyik legtöbbet emlegetett veszély, a műanyag mikroszemcsék, amelyeket már szinte mindenhol és mindenben kimutattak, közel 30 százalékban a ruházati iparnak köszönhetők, a mosáskor és hordáskor a poliészter anyagból leváló részecskéknek hála.
A néhány tucat nemzetközi multicég, amely a ruhaipar 90 százalékát uralja, egymással versengve reagált és harsogta tele a sajtót, azzal, hogy megértve és átérezve a problémát, újrahasznosított műanyagból készíti mind több kollekcióját, látványos kampányokkal tudatva, hány beolvasztott PET palackot használnak fel évente.
Azt persze nem verik nagydobra, hogy az újrahasznosított műanyagok szerkezete megváltozik ezért még több szemcse válik le róluk. És persze élére állnak az energiatakarékosságnak is, folyamatosan hirdetve, évről évre hány százalékban fognak megújuló energiaforrást használni. Valamint milliókkal támogatják a klímaváltozással foglalkozó szervezeteket, csak arról nem beszélnek, hogy az egész egyik fő kiváltó oka saját túltermelésük, hiszen a fast fashion megjelenésének hála már néhány hetente jönnek ki az üzletekben új kollekcióikkal. A szezon végén azután tízezer tonnaszám semmisítik meg szemétégetőkben az el nem adott és már „divatja múlt” termékeiket. Ennek további járulékos következménye a főleg távol-keleti varrodákban megalázó körülmények között dolgozók fokozott kizsákmányolása. Egyben biztosak lehetünk: a multik, bármit is kommunikáljanak a sajtóban, nem fognak megváltozni. Változni nekünk kell! Ehhez összeszedtünk néhány tippet:

– Jól kombinálható ruhatár – száműzi a „nincs mit felvennem” gondolatát.
– Természetes alapanyagokat válasszunk!
– Ne sajnáljuk a pénzt a minőségi, csinos és kényelmes darabokra.
– A méretre készített ruha tökéletes választás – a legtöbb ember nem konfekció méret.
– Csínján bánjunk a trendekkel – alakítsuk ki saját stílusunkat!
– Vásárlás helyett pár havonta érdemes átnézni a ruhatárat- sok hasznos darab kerülhet elő. – Keressük a kevésbé ismert hazai márkákat, tervezőket, varrónőket is – kiváló szakembereket találhatunk!

Az írás igen sok szubjektív elemet tartalmaz. Megköszönjük, ha megosztod véleményedet!”

Cikk forrása: Ecotextil

Back To Top